Dit zijn de regels binnen en buiten Europa voor honden

regel binnen en buiten europa voor honden

Sinds de coronacrisis is het aantal huisdieren in Nederland flink gestegen, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Je leven verandert aanzienlijk wanneer je een kat, hond of goudvis in huis hebt. Ga je bijvoorbeeld op vakantie dan moet je ervoor zorgen dat iemand je dier kan verzorgen.

Wat je ook kunt doen, is je huisdier meenemen op vakantie. Je goudvis laat je natuurlijk gewoon in zijn aquarium thuis en een kat blijft over het algemeen ook liever in zijn of haar eigen omgeving. Maar een hond? Die gaat in veel gevallen gewoon mee. Daarom is het wel zo fijn om te weten wat de regels voor honden binnen en buiten Europa zijn.

Reizen met je hond binnen Europa: regels en tips

Ga je op reis binnen de Europese Unie dan zijn er algemene regels waar je rekening mee moet houden. Het is bijvoorbeeld altijd verplicht om een Europees dierenpaspoort voor je hond te hebben. Aan de hand daarvan moet de hond kunnen worden geïdentificeerd. Dat gebeurt tegenwoordig handig en snel met een chip tussen de schouderbladen die met een chiplezer kan worden gecheckt. Ook moet je hond zijn ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës) en moet dit minstens 21 dagen voor vertrek te zijn gedaan. Deze regels zijn uniform voor de landen binnen de Europese Unie. 

Ben je van plan om met een jonge hond (onder de twaalf weken) te reizen? Zo’n hondje is nog te jong om ingeënt te worden tegen rabiës. Kijk daarom goed wat de mogelijkheden daarmee zijn; dit verschilt per land. Hondjes ouder dan vijftien weken én met de juiste vaccinaties en een dierenpaspoort mogen gewoon op reis, omdat de rabiësinenting pas na drie weken werkzaam is. In veel landen mag je met zulke jonge hondjes nog niet op reis, maar eerlijk is eerlijk: ze zijn ook nog zó jong dat het beter is om ze eerst aan eigen leefomgeving te laten wennen. Om het zeker te weten, is het aan te raden om voor vertrek de regels omtrent het meenemen van je hond van het desbetreffende Europese land goed te checken.

Regels voor reizen met je hond buiten Europa

Waar de regels binnen Europa namelijk soms al flink verschillen, is dat buiten Europa helemaal het geval. Ieder land heeft eigen regels en voorwaarden opgesteld voor het ‘invoeren’ van je hond. Zo eisen sommige landen een gezondheidscertificaat of een heel bloedonderzoek waarmee kan worden laten zien dat de hond niet besmet is met rabiës. Wil je bijvoorbeeld met je hond naar Australië dan moet je een bloedtest uit laten voeren door een erkend laboratorium. In Nederland in kun je hiervoor terecht bij Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad.

Reis je naar de Verenigde Staten met je hond dan moet je een toelatingsbewijs hebben van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC). Die ontvang je wanneer je over een bewijs (het paspoort) beschikt met alle gegeven vaccins, naam en adres van de eigenaar, informatie over het ras en de leeftijd van de hond, de naam en de omschrijving van de hond, de datum wanneer het vaccin gegeven is, de gegevens van de dierenarts die het vaccin gegeven heeft en de vervaldatum ervan. Zo zijn er voor ieder land buiten Europa verschillende regels voor het meenemen van je hond. Het beste is om de ambassade van het land van bestemming om de regels te vragen. Ook via Google kom je al een heel eind.

Zijn er invoerregels voor je hond voor (de terugweg naar) Nederland?

Tegenwoordig worden er ook veel honden naar Nederland gehaald uit andere Europese landen zoals Oekraïne, Spanje en Roemenië. Dit zijn meestal straathonden die in Nederland een beter leven krijgen. Net als andere landen in en buiten Europa beschikt Nederland over een paar regels waar je je aan moet houden wanneer je honden in Nederland ‘invoert’. Deze regels zijn ook van toepassing wanneer je voor een langere periode op reis bent geweest in het buitenland. Let hierbij op de volgende voorwaarden:

  • Ook voor Nederland moet je hond een verplichte inenting hebben tegen rabiës. Deze moet eveneens minstens 21 dagen voor vertrek gezet zijn wanneer je hond uit het buitenland komt. Neem je je hond weer mee terug naar Nederland, bijvoorbeeld bij een reis? Dan moet de vaccinatie nog geldig zijn.
  • Je hond moet beschikken over een geldig EU-dierenpaspoort.
  • Je hond moet verplicht over een chip beschikken (of een goed leesbare tatoeage wanneer deze voor 3 juli 2011 gezet is).
  • Je hond moet minimaal 15 weken oud zijn.
  • Je hond moet altijd worden begeleid door jou of een andere begeleider.

Zoals je ziet, zijn dit regels waaraan je je ook al moest houden bij vertrek naar een land binnen of buiten Europa. Voor de terugkeer naar Nederland hoef je meestal niet veel extra stappen te ondernemen, maar let op: ben je langer in een land buiten Europa geweest, bijvoorbeeld bij werk in het buitenland, dan is het aan te raden om goed te controleren of er geen extra regels zijn voor de invoer van je hond in Nederland.

5/5 - (8 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *