Met je hond Europa ontdekken? Check deze tips

hond op reis in Europa

Steeds vaker kiezen Nederlanders ervoor om hun hond mee te nemen op reis. Dat heeft te maken met het feit dat er de laatste jaren steeds meer mensen in Nederland zijn die over een hond beschikken en er minder pensions beschikbaar zijn. 

Tijdens de lockdowns in de pandemie steeg het aantal honden in ons land namelijk van 1,5 miljoen naar 1,9 miljoen. Deze enorme groei zorgde tegelijkertijd voor een gebrek aan hondenpensions – vooral toen men weer vanaf de werkplek moest werken in plaats van thuis. Wil je dus niet op een wachtlijst komen te staan met je trouwe viervoeter? Of neem je je hond sowieso liever mee op vakantie? In dit artikel geven we je enkele handige tips om met je hond Europa te ontdekken.

Wees op de hoogte van de invoereisen binnen Europa

Je hond meenemen op vakantie is ontzettend leuk. Je moet wel weten dat er een aantal regels is waar je op moet letten wanneer je je hond meeneemt naar het buitenland. Binnen Europa gelden er bijvoorbeeld bepaalde invoereisen die per land kunnen verschillen. Wat je in ieder geval moet hebben voor je hond is een EU dierenpaspoort waarin het chipnummer van de hond vermeld staat. Waarschijnlijk beschik je al over zo’n paspoort wanneer je een hond hebt.

In vrijwel alle landen geldt er een chipplicht. Dat betekent dat je hond over een chip moet beschikken die men in het geval van nood af kan lezen. Daarin staan de gegevens van de eigenaar, van jou dus, vermeld. Die komen overeen met de gegevens in het paspoort. Wat verder handig is om te weten, is dat je je niet alleen aan de invoereisen van je bestemming moet houden, maar ook aan de invoereisen van de landen die je eventueel doorkruist.

Check of je hondenras wel welkom is in land van bestemming

Waar veel hondeneigenaren niet aan denken, is dat het ook verstandig is om te checken of jouw hondenras welkom is in het land waar je naartoe gaat. Het is jammer, maar waar: er zijn landen die bepaalde hondenrassen weren. Meestal zijn dit honden zoals pitbull terriers, mastiffs, American bulldogs en de Japanse tosa. Het is daarom verstandig om de regels goed te checken voor vertrek.

Ben je bijvoorbeeld van plan om naar Frankrijk te gaan? Frankrijk hanteert extra strenge regels omtrent bepaalde hondenrassen, ook wanneer je op doorreis bent. Pitbull terriers (American Staffordshire Terrier) of een kruising daarvan, Boerboels (Mastiff) of een kruising daarvan en Tosa’s of een kruising daarvan zonder stamboom worden niet toegelaten. Heeft je hond wel een stamboom dan moet die stamboom internationaal erkend zijn. Kortom: belangrijk om op te letten!

Muilkorfplicht in diverse landen in Europa

Eigenlijk zijn we in Nederland nogal verwend wanneer het draait om onze viervoeter. Op veel plekken mag je hond mee naar binnen, zoals het openbaar vervoer en sommige horecagelegenheden. Houd er tijdens je vakantie in Europa rekening mee dat dit niet altijd het geval is. In een aantal Europese landen moet je hond op bepaalde plekken een muilkorf dragen. Ga je bijvoorbeeld naar Oostenrijk en ben je van plan om in de bergen te gaan wandelen met je viervoeter? Wanneer je met de gondel omhoog gaat, moet je hond een muilkorf dragen.

Dat komt omdat zo’n gondel onder openbaar vervoer valt en je raadt het al: daar is een muilkorf verplicht. Dat geldt ook voor het OV in Frankrijk en voor openbare gelegenheden in Italië. Het is dus handig om daar goed op voorbereid te zijn, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Laat dit je trouwens niet afschrikken, want je hond is écht meer dan welkom op Europese bestemmingen. In het ene land zijn er net wat meer wetten en regels dan in het andere land.

Weet wat je mee moet nemen voor je hond op vakantie

Een vakantie met je hond is net even anders dan zonder hond. Dat begint al bij de voorbereiding en het inpakken. Je moet namelijk niet alleen voor jezelf een koffer pakken; ook je hond heeft een aantal dingen nodig. Zoals je inmiddels weet, is een Europees huisdierenpaspoort met het chipnummer nodig wanneer je in Europa op vakantie gaat. Andere items waar je aan kunt denken zijn onder andere:

 • Halsband en riem
 • Een penning met jouw contactgegevens
 • Eventueel een tracker waarmee je de GPS-locatie van je huisdier kunt zien
 • Voer en snacks
 • Voer- en waterbak 
 • Poepzakjes
 • Leuke speeltjes voor je hond
 • Een mand, hondenkussen of bench
 • Tekentang en eventueel middel tegen vlooien (of vooraf al behandeld)
 • Lekkere botten of kluiven
 • Eventueel medicijnen voor je hond
 • Telefoonnummer van je dierenarts en de dierenarts op plaats van bestemming.

Meest hondvriendelijke vakantielanden in Europa

Tot slot is het leuk om te weten waar je zoal met je hond terecht kunt. Hoewel er natuurlijk altijd regels zijn waar je rekening mee moet houden, zijn er genoeg hondvriendelijke landen in Europa. Frankrijk heeft zeker leuke adresjes en plekken waar je met de hond terecht kunt, maar wordt door de strengere regels niet bestempeld als het meest hondvriendelijke land. Ga je naar Oostenrijk op vakantie? Dan zul je zien dat je hond op veel plekken wel gewoon welkom is. Er zijn genoeg hotels en vakantiehuizen waar je viervoeter mee mag. Er is in Mayrhofen zelfs een heus Teckel Hotel te vinden!
Ook bij onze oosterburen zit je helemaal goed wanneer je met je hond op vakantie wil. Ook daar geldt dat er veel hotels, campings en vakantiehuizen te boeken zijn waar je hond mee naartoe mag. Duitsland kent talloze natuurgebieden, zoals de Eifel en het Zwarte Woud, waar je heerlijk kunt wandelen. Ga je liever naar de zon? Dan zit je in Kroatië, Italië en Spanje helemaal goed. Houd er wel rekening mee dat het in deze landen in de zomer heel warm kan worden. Zelfs buiten het seizoen is het er soms bloedheet: in april 2023 haalde Spanje al zelfs een warmterecord met temperaturen boven de 40 graden! Dat is voor je hond niet heel comfortabel.

5/5 - (1 stemmen)

Eén gedachte over “Met je hond Europa ontdekken? Check deze tips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *